fbpx

Mom shaming

Onzekerheid: Zodra je baby geboren is krijg je ermee te maken. De ene moeder is wat meer onzeker dan de andere, het is helemaal niet erg, het is zelfs heel normaal. Het is ook nogal wat, ineens ben je moeder. Je leeft er dan al wel maanden daarnaartoe, maar zodra je baby er is, kan de onzekerheid zomaar op gaan spelen. Maar in plaats van de wat onzekere moeder helpen en complimenten te geven, is er kritiek. Kritiek op de keuzes die jij als moeder maakt. We noemen dat mom shaming.

Mom shaming enquête

Natuurlijk hebben ouders altijd al wel te maken gehad met bijvoorbeeld een buurvrouw of kennis die het wel even duidelijk weet te vertellen wat jij allemaal voor foute keuzes maakt als moeder. Toch is het de laatste jaren flink toegenomen zo blijkt uit de Kek Mama Mom shaming enquête. (https://www.kekmama.nl/artikel/mombracing/schokkend-77-van-de-moeders-heeft-te-maken-met-momshaming) Het aantal moeders dat zegt in meer of mindere mate te maken te hebben met nare opmerkingen over haar keuzes in het moederschap is verbazingwekkend hoog! Maar liefst 77%, dus ruim drie kwart van de moeders heeft ermee te maken gehad. Door de komst van internet heeft het een vlucht genomen. Op Social Media is het ontzettend makkelijk om andere te voorzien van kritiek. Toch wordt de kritiek niet alleen door onbekenden (41%) gegeven, ook schoonouders (36%), schoolplein- of opvangmoeders (23%), collega’s (16%) en vriendinnen (15%) maken zich er schuldig aan.

Moedermaffia

Al die kritiek, de mom shaming, die je krijgt van de zogenoemde moedermaffia, is natuurlijk helemaal niet prettig. Of je kindje nu net geboren is, of al wat ouder is, je hebt het beste met hem voor. Je zit helemaal niet te wachten op commentaar van anderen. Al dit commentaar kan ervoor zorgen dat jouw zelfvertrouwen een flinke deuk oploopt. Het maakt je onzeker, je krijgt er stress van. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je van al dat commentaar niet onzeker worden.

Wat onzeker zijn is heel normaal!

Een beetje onzekerheid is natuurlijk normaal. Je krijgt bij de geboorte van je eerste kind een hele nieuwe rol. En mocht je nog meer kinderen krijgen, dan verandert de dynamiek natuurlijk elke keer. Naast dat je rol veranderd krijg je er natuurlijk ook een hele verantwoordelijkheid bij. En voor je kind wil je natuurlijk het beste! Maar wat is dat nou precies, het beste, hoe weet ik nou wat het beste is voor mijn kind? Dat is een hele goede vraag, waar niet zomaar een antwoord op te geven is. Wat nu precies allemaal goed is voor je kind, daar kunnen we nog voldoende andere artikelen over vullen. Wat wel heel erg belangrijk is, is dat jij als moeder voldoende zelfvertrouwen hebt om je eigen keuzes te kunnen maken. Weloverwogen keuzes, keuzes waar jij achter kunt staan. Zodat jij al die commentaren naast je neer kunt leggen en de keuzes maakt die jij wilt maken.

Heb jij nu het idee dat jij op dit moment niet voldoende zelfvertrouwen hebt om de juiste keuzes te maken. Start dan snel met het programma ‘In 7 weken meer zelfvertrouwen’.

Wil jij ook meer zelfvertrouwen of een relatie update? Maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek!